Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι ΒΙΑ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ!


ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Πώς θα προστατέψω το παιδί μου;

·         Αναπτύξτε μια ζεστή και φιλική σχέση με το παιδί. Να είστε κοντά του και να επιδιώκετε τη συζήτηση μαζί του – από μόνο του μπορεί να μην σας αναφέρει τίποτα για το θέμα αυτό.
·         Μην υποτιμάτε τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο εκφοβισμός στο παιδί σας.
·         Οι μύθοι «ε, παιδιά είναι, πειραματίζονται μεταξύ τους» ή «έτσι θα σκληραγωγηθεί για να βγει στην κοινωνία» μπορεί να ζημιώσουν το παιδί σας και να το οδηγήσουν σε δυστυχία και απομόνωση.
·         Καθησυχάστε το παιδί ότι δεν φταίει αυτό κι ότι δεν είναι δικό του λάθος.
·         Επαινείτε το παιδί και δώστε του ευκαιρίες να αναλάβει ευθύνες ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του.
·         Εγγράψτε το παιδί σε άλλες ομαδικές δραστηριότητες (αθλητισμό, προσκοπισμό, καλλιτεχνικά κ.λ.π.) όπου δεν υπάρχουν εκφοβιστές και όπου έχει την ευκαιρία να κάνει νέες φιλίες και να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του.
·         Διδάξτε του να κοιτά στα μάτια τον εκφοβιστή, να λέει δυνατά «ΑΣΕ ΜΕ ΗΣΥΧΟ» ή «ΚΟΙΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ» και να φεύγει.
·         Μιλήστε με συγκεκριμένα περιστατικά στο δάσκαλο. Αν δεν αλλάξει κάτι, στο διευθυντή. Αν και πάλι δεν γίνει τίποτα, ζητήστε βοήθεια από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που υπάγεστε.
·         Ζητήστε στήριξη από τον τοπικό Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων ή άλλες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.

Θυμηθείτε:

Ο εκφοβισμός δεν είναι πρόβλημα ενός συγκεκριμένου παιδιού – είναι πρόβλημα σχολικής πειθαρχίας και είναι ευθύνη του σχολείου να το αντιμετωπίσει!
Αν το παιδί τραυματιστεί από τους εκφοβιστές, ενημερώστε και την αστυνομία και γνωστοποιήστε στο σχολείο ότι έχετε ενημερώσει την αστυνομία.
Απαιτήστε από το σχολείο να ενημερώσει τους γονείς του παιδιού-εκφοβιστή.
Αν ο εκφοβισμός δεν αντιμετωπίζεται, αλλάξτε σχολείο. Μιλήστε με το νέο σχολείο και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ή δεν γίνονται ανεκτοί εκεί οι εκφοβιστές.

Το παιδί σας αξίζει ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον!

  Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμαστε στα παιδιά μας, μια εποικοδομητική , δημιουργική...