Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι ΒΙΑ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ!


ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Πώς να αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό στο σχολείο

·         Αναγνωρίστε το πρόβλημα – ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΕΙΤΕ!
·         Ο εκφοβισμός δεν είναι «υπόθεση μεταξύ των παιδιών». Είναι πρόβλημα σχολικής πειθαρχίας και είναι ευθύνη του σχολείου και καθενός εκπαιδευτικού που το αντιλαμβάνεται να το αντιμετωπίσει.
·         Ενδιαφερθείτε για τα παιδιά και δράστε ως παρατηρητές – ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ή ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΚΑΤΙ. Όταν αντιληφθείτε κάτι, επέμβετε άμεσα.
·         Μιλήστε με το παιδί-θύμα μόνο του, για να μάθετε αν παρόμοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί. Καθησυχάστε το παιδί-θύμα ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί.
·         Μιλήστε στα υπόλοιπα παιδιά ξεχωριστά για να μάθετε για παρόμοια περιστατικά, πείτε τους να μην στηρίζουν τους εκφοβιστές, να μην τους ανέχονται και να αναφέρουν τα περιστατικά.
·         Μιλήστε στο παιδί-θύτη ιδιαιτέρως για τη συμπεριφορά του, τις συνέπειες και τις κυρώσεις που θα έχει αν συνεχίσει.
·         Επιβάλλετε ανάλογη κύρωση στον εκφοβιστή.
·         Επιμείνετε από τον εκφοβιστή να ζητήσει συγγνώμη από το παιδί-θύμα.
·         Ζητήστε από τον εκφοβιστή να επιστρέψει ό,τι πράγματα ή χρήματα έχει πάρει από το παιδί-θύμα.
·         Καλέστε τους γονείς του εκφοβιστή στο σχολείο.
·         Ενημερώστε το σύλλογο διδασκόντων για αντίστοιχα περιστατικά και την πορεία τους και ζητήστε από τους συναδέλφους να είναι επίσης σε επιφυλακή.
·         Αφιερώστε μια-δυο διδακτικές ώρες για να μιλήσετε σε όλη την τάξη για τον εκφοβισμό, το χτίσιμο μιας συνεργατικής και φιλικής ομάδας. Αυτές οι ώρες είναι πολύ πιο σημαντικές, από παιδαγωγική άποψη, από την οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διδακτέα ύλη.
·         Παρακολουθήστε την πορεία των πραγμάτων. Μήπως μετά από λίγο καιρό συμβαίνουν πάλι τα ίδια;
·         Αν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνος/η, συζητήστε το με το σύλλογο διδασκόντων και αποφασίστε συλλογικά. Αν η κατάσταση και πάλι επιμείνει ή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ενημερώστε και ζητήστε βοήθεια από την προϊσταμένη αρχή της περιφέρειάς σας και ζητήστε εγγράφως τη συνδρομή τους, καθώς και τη συνδρομή ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού ή του τοπικού Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.
·         Αν υπάρξει σοβαρός τραυματισμός, ενημερώστε την τοπική αστυνομία.

Θυμηθείτε: ακόμη και με μικρή δική σας προσπάθεια μπορείτε να πετύχετε μεγάλη διαφορά στην καθημερινή ευτυχία ή δυστυχία των μαθητών σας.

  Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμαστε στα παιδιά μας, μια εποικοδομητική , δημιουργική...